Oikean konjakkilasin valitseminen

Maistellessasi konjakkia varmista ensin, että käytät lasia, joka tuo esille konjakin kaikki ominaisuudet. Yleensä suositelluin lasi on tulppaanin muotoinen. Tämä muoto pidättää konjakin aromin lasin sisällä ja vapauttaa sitä vähitellen maistamisen aikana. Lasin on oltava myös laadultaan sellainen, että sen läpi näkee konjakin todellisen värin.

Nenällä ja suulla

Kun lasi viedään lähelle nenää, voidaan aistia konjakin haihtuvat aromit – nämä tunnetaan nimellä ”montant”. Kun konjakkia pyöritetään kevyesti lasissa alkavat konjakin varsinaiset aromit vapautua. Tämä ilmiö tunnetaan nimellä ”bouquet”. Tässä vaiheessa voi aistia useita hedelmäisiä tai kukkaisaromeja: kamomilla, viiniköynnös, murskattu rypäle, orvokki, vanilja…!

Konjakin todellinen luonne paljastuu, kun se viedään suuhun ja tarkemmin ottaen kitalakeen. Täällä tuoksu yhdistyy aromeihin, joiden kombinaatiosta saadaan konjakin todellinen maku. Maistaminen paljastaa konjakin persoonalliset ominaisuudet: sen pyöreyden, makeuden, pehmeyden, hienostuneisuuden, keveyden, ”rancion” ja tasapainoisuuden.

Konjakin maistamissanastoa

Odour: Hajuaistimus suoraan haistettuna
Tuoksu: Hajuaistimus, joka koetaan suoraan haistelun jälkeen
Bouquet: Hajuaistimusten yhdistelmä (odeur + arôme)
Montant: Konjakin ensituoksu
Pituus: Ensimmäisen hajuaistimuksen säilyminen (”montantin” intensiivisyys)
Savour: Kielellä ja kitalaessa tuntuva aistimus
Maku: Suussa tuntuvien aistimusten yhdistelmä (saveur + arôme)
Aromi: Suussa ja nenässä tuntuvien aistimusten yhdistelmä (maku + bouquet)
Rancio: Termi, jolla Charenten alueella kuvataan tammitynnyrissä kypsytetyn konjakin intensiivistä aromia
Makea, emäksinen, suolainen ja hapan: Kielen neljä makua

Konjakin maistaminen voi olla myös työtä

Vaikka konjakin kuluttajalle maistaminen on miellyttävä aistikokemus, joillekin alalla toimiville se on myös tärkeä työtehtävä. Kemiallisen analyysin ohella maistaminen on tärkein yksittäinen menetelmä, jolla varmistetaan konjakin korkea ja tasainen laatu. Maistamista käytetään konjakin kaikissa kehitysvaiheissa.

Monta tapaa nauttia konjakkia

Traditio puhtaimmillaan Nauti hyvän aterian päätteeksi konjakki sellaisenaan. Oikea hetki, oikea tunnelma, oikea tapa… konjakki on makujen nautintoa parhaimmillaan.

Konjakki innovatiiviselle Konjakkia voi nauttia myös uusilla, yllättävilläkin tavoilla. Sitä voi sekoittaa luontevasti kivennäis- ja tonic-veteen tai siitä voi tehdä erinomaisen aperitiivin ennen maittavaa ateriaa.

Kaikkialla maailmassa ihmiset ovat löytäneet konjakille monia uusia nautintotapoja. Yhdysvalloissa konjakkipohjaiset long drinkit ovat erittäin suosittuja ja Japanissa konjakki tarjoillaan usein coolerina tai jopa ruokajuomana läpi koko aterian.